Przed nami święta Bożego Narodzenia, czas, kiedy rodzina zasiada za suto zastawionym stołem, a dzieci cieszą się z łakoci. Niestety twoje alergiczne dziecko nie skosztuje babcinego placka i pysznych muffinek od cioci, gdyż zawierają kakao. Co zrobić, żeby i twój maluch poczuł magię świąt?

Odkryj w swojej kuchni karob.

Drzewo karobowe, inaczej zwane ceratonią, lub szarańczynem strąkowym pochodzi z regionu Azji Mniejszej, jest znane i uprawiane już od około 3000 lat. W Europie uprawia się go głównie w basenie Morza Śródziemnego już od XIV wieku. Roślina wytwarza jadalne owoce w postaci strąków. W środku znajdują się nasiona i to właśnie z nich po wysuszeniu i zmieleniu otrzymuje się proszek karobowy, inaczej mączkę chleba świętojańskiego.
Karob, proszek o słodkawym smaku i zapachu, jest doskonałym zamiennikiem kakao we wszystkich słodkich wypiekach. Ma on nieco karmelowy, słodkawy smak, więc używając go do ciast możemy zmniejszyć ilość cukru. Z jego pomocą można wyczarować „czekoladowe” ciasta, ciasteczka, budynie i napoje. Użycie karobu nie wymaga obróbki termicznej, doskonale nadaje się zatem do surowych deserów i lodów. Polecany jest dla alergików, ponieważ nie zawiera substancji powodujących uczulenia, które ma w swym składzie kakao. W przeciwieństwie do kakao, nie zawiera on też substancji psychostymulujących takich jak kofeina i teobromina. Z tego powodu może być używany jako jego zamiennik u dzieci nadpobudliwych i chorujących na ADHD.

Karob nie powoduje migren, obniża poziom złego cholesterolu i działa alkalizująco na organizm, z tego względu może być stosowany bezpiecznie w różnego rodzaju dietach eliminacyjnych. Zawiera węglowodany, białko, tłuszcz, witaminy A, z grupy B, D, E i minerały takie jak potas wapń, magnez, żelazo. Jest też dobrym źródłem kwasu galusowego, który wykazuje działanie przeciwbólowe i antybakteryjne.

Oprócz mączki z owoców drzewa karobowego produkuje się też melasę, która jest dobrym i przede wszystkim zdrowym zamiennikiem rafinowanego cukru w słodkich wypiekach.